Συμβολισμοί κοσμημάτων Ποιά είναι η γενική σημασία τους

2022-01-09

Όταν βάζετε ένα κόσμημα, μάλλον εστιάζετε στο πώς φαίνεται με το ντύσιμό σας ή τι λέει για το στυλ σας. Ίσως κάποια κοσμήματα έχουν συναισθηματική αξία για εσάς, όπως ένα δαχτυλίδι που πέρασε από τη γιαγιά σας. 

 Ενώ τα κοσμήματα ήταν πάντα ένας τρόπος να στολίζουν το σώμα, έχουν επίσης σημαντικό νόημα και συμβολισμό. Η έννοια του κοσμήματος ποικίλλει ανάλογα με το κομμάτι, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και ακόμη και τη χώρα. Εξερευνήστε τους συμβολισμούς των κοσμημάτων για να κατανοήσετε καλύτερα τα δικά σας κοσμήματα.

Πριν εξερευνήσετε συγκεκριμένα παραδείγματα, είναι σημαντικό να έχετε μια ιδέα για τους διάφορους ρόλους του κοσμήματος στους πολιτισμούς. Κοσμήματα υπήρχαν σε όλη την ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με κομμάτια που χρονολογούνται πριν από 90.000 χρόνια ή και περισσότερο. Τα πρώτα κοσμήματα αποτελούνταν συχνά από υλικά που βρέθηκαν, όπως κοχύλια, ξύλο, πέτρες, φτερά και άλλα φυσικά αντικείμενα, αλλά πολλά από αυτά τα κομμάτια είχαν σημαντικό νόημα πίσω τους. Συγκεκριμένοι πολιτισμοί κατασκεύασαν αυτά τα αντικείμενα που βρέθηκαν με συγκεκριμένους τρόπους για να αναπαραστήσουν διαφορετικές πεποιθήσεις. Καθώς τα κοσμήματα προχωρούσαν στο πέρασμα των αιώνων, πολλοί από τους σκοπούς και τα σύμβολα παραμένουν σημαντικά.  

Γενικά Σύμβολα Κοσμήματος


Πολλά σύμβολα εμφανίζονται συχνά στα κοσμήματα και αυτά τα σύμβολα συχνά εντοπίζονται στη βικτοριανή εποχή, όταν ο συμβολισμός έγινε γοητευτικός. Η κηπουρική ήταν επίσης μια εκκολαπτόμενη εμμονή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση πολλών φυτικών στοιχείων στο σχεδιασμό κοσμημάτων. Πολλά από τα σύμβολα που κυριαρχούσαν στη βικτωριανή εποχή εξακολουθούν να έχουν νόημα στα σημερινά κοσμήματα. 

 Εξερευνήστε αυτά τα σύμβολα που βρίσκονται στα κοσμήματα και τη σημασία τους:


Άγκυρες: Οι εικόνες των άγκυρων αντιπροσωπεύουν συχνά την ελπίδα.


Σταυροί: Σταυροί εμφανίζονται συχνά σε όλα τα είδη κοσμημάτων ως ένδειξη της χριστιανικής πίστης. Οι άνθρωποι φορούν σταυρούς για να δηλώσουν την πίστη τους και να υπενθυμίσουν στον εαυτό τους τις πεποιθήσεις τους.


Βέλη: Το βέλος πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει την αγάπη. Τα βέλη χρησιμεύουν επίσης ως υπενθύμιση για να έχετε τη δύναμη και το θάρρος να προχωρήσετε. Μερικές φορές αντιπροσωπεύουν προστασία.


Περιστέρια: Ένα περιστέρι σε ένα κόσμημα μπορεί να μεταφέρει ένα θρησκευτικό μήνυμα, που αντιπροσωπεύει το Άγιο

Πνεύμα: Για κάποιους, το περιστέρι αντιπροσωπεύει την ειρήνη, την αγάπη ή την πίστη.

Κουλουριασμένο φίδι: Τα κουλουριασμένα φίδια σε βικτοριανά κοσμήματα αντιπροσώπευαν την αιωνιότητα. Παρόμοιο σχέδιο έχει και το ουρόμπορος, με ένα φίδι σε κυκλικό σχήμα με την ουρά του στο στόμα, που αντιπροσωπεύει επίσης την αιωνιότητα.

Σκαραβαίος: Ο σκαραβαίος είναι ένα αρχαίο αιγυπτιακό σύμβολο που αντιπροσωπεύει την ανανέωση και την αναγέννηση.

Πέταλο: Ακριβώς όπως τα πέταλα στη διακόσμησή σας, ένα πέταλο σε ένα κόσμημα συμβολίζει την τύχη.

Κλειδί: Το κλειδί είναι σύμβολο εξουσίας ή δύναμης για να ξεκλειδώσετε κάτι. Συχνά είναι αντιπροσωπευτικό του κλειδιού για την καρδιά κάποιου, που συνδέει το σύμβολο με την αγάπη. Ομοίως, μια κλειδαριά αντιπροσωπεύει την προστασία της καρδιάς, επομένως συχνά αντιπροσωπεύει και την αγάπη.

Δράκος: Ο δράκος είναι ένα σημαντικό σύμβολο στον κινεζικό σχεδιασμό κοσμημάτων. Αντιπροσωπεύει δύναμη. Ο δράκος θεωρείται ότι παρέχει προστασία και ευημερία.

Νυχτερίδες: Οι νυχτερίδες μεταφέρουν ένα μήνυμα καλής τύχης, ευτυχίας και μακροζωίας.

Πεταλούδα: Η πεταλούδα συμβολίζει την ομορφιά, την κομψότητα και τη χαρά. Συχνά συμβολίζει τη μακρά ζωή.

Μάτι: Το μάτι ήταν μέρος του κοσμήματος από την αρχαιότητα. Λέγεται ότι προστατεύει τον χρήστη από άτομα που θέλουν να τον βλάψουν.


Ρίξτε μια ματιά στη δική σας συλλογή κοσμημάτων. Αναγνωρίζετε μερικά από τα κοινά σχέδια ή σύμβολα από διάφορους πολιτισμούς; Ίσως μπορείτε να βρείτε νέο νόημα στις εικόνες που σχηματίζονται στα κοσμήματά σας. Τα κοσμήματα σας συνδέουν με τη δική σας κληρονομιά και ιστορία; Όποια και αν είναι η παραδοσιακή έννοια πίσω από τα κοσμήματα, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν το δικό τους ιδιαίτερο νόημα, το οποίο κάνει το κόσμημα ένα λατρεμένο αναμνηστικό. 

Αν θέλεις να μάθεις τι συμβολίζει ο κ΄΄ύκλος στα κοσμήματα διάβασε εδώ

Αν πάλι σου αρέσουν τα κοσμήματα και θα ήθελες να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση σου προτείνω να δεις το παρακάτω βίντεο.

Έλα να συνδεθούμε στο instagram

Υ.Γ Το πρόγραμμα μου ''Πως να γίνεις Instagram Expert'' είναι έτοιμο και μπορείς να δεις το πρώτο μάθημα δωρεάν εδώ