Πως ξεκινάμε μια online επιχείρηση βήμα βήμα.

2021-08-27

Το όραμά μου με αυτόν τον οδηγό "Πώς ξεκινάμε μια online επιχείρηση βήμα βήμα" είναι να σου δώσω μια επισκόπηση των κύριων πραγμάτων που πρέπει να κάνεις για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση.

Έχοντας ξεκινήσει τη δική μου επιχείρηση πριν από μερικά χρόνια, ξέρω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι κάποιος να κάνει αυτά τα πρώτα βήματα. Υπάρχουν τόσα πολλά να κάνεις που μπορεί να νιώσεις συγκλονισμένος, χωρίς να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να οργανωθείς και θα σε προτρέψει να αναλάβεις δράση!

Πώς να ξεκινήσεις

Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσεις όταν έχεις ένα σαφές σχέδιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εκτυπώσεις τον παρακάτω οδηγό, να τον τοποθετήσεις κάπου όπου να μπορείς να τον βλέπεις κάθε μέρα και να αρχίσεις να εργάζεσαι πάνω σε αυτόν. Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα σε μία μέρα. Ακόμα και τα πιο μικρά βήματα θα σε φέρουν πιο κοντά στο στόχο σου. Το σημαντικό είναι να συνεχίζεις μπροστά!

Ο διαχωρισμός του μεγάλου στόχου σου για την έναρξη μιας επιχείρησης σε μικρά, διαχειρίσιμα βήματα θα κάνει τα πράγματα να φαίνονται λιγότερο συντριπτικά και θα σε ενθαρρύνουν να αναλάβεις δράση.

Η χρήση ενός οδηγού θα σε βοηθήσει να παραμείνεις σε καλό δρόμο και να διατηρήσεις τα κίνητρα σου. 

Ακολουθεί ο οδηγός με τα 20 βασικά βήματα για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση:

1- Επέλεξε ένα όνομα

Όλα ξεκινούν με ένα όνομα! Η επιλογή του ονόματος της επιχείρησής σου μπορεί να είναι πιο δύσκολο από ό, τι ακούγεται.

Θέλεις να βρείς κάτι που είναι:

Εύκολο στην ορθογραφία

Συναρπαστικό

Απλό (αλλά όχι βαρετό)

Εύκολο να το θυμάσαι

Ένα όνομα που ταιριάζει με τον τόνο της επιχείρησής σου

2 - Καθόρισε το κοινό σου

Όταν ξεκινάς μια επιχείρηση, πρέπει να ξοδέψεις λίγο χρόνο σκεπτόμενος / η σε ποιό κοινό απευθύνεσαι.

Η επιχείρησή σου δεν χρειάζεται να προσελκύσει τις μάζες, αλλά το να έχεις μια καλά καθορισμένη θέση θα σου επιτρέψει να παρουσιάσεις την επιχείρησή σου με τρόπο που θα έχει πραγματικά απήχηση στο κοινό-στόχο σου.

3 - Σκέψου ποιος είναι ο ιδανικός πελάτης σου

Καθώς ετοιμάζεσαι να παρουσιάσεις την επιχείρησή σου στον κόσμο, είναι σημαντικό να σκεφτείς ποιοι είναι οι ιδανικοί πελάτες σου. Κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικό κοινό και είναι σημαντικό να καθορίσεις το δικό σου.

Ένας καλός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να δημιουργήσεις αυτό που ονομάζουμε «ιδανικό avatar πελατών». Αυτό σημαίνει απλώς τη δημιουργία ενός φανταστικού ατόμου που θα αντιπροσωπεύει τον ιδανικό πελάτη σου.

Ακολουθούν μερικές αρχικές ερωτήσεις και ιδέες που μπορείς να λάβεις υπόψη σου όταν σκέφτεσαι τον ιδανικό πελάτη σου.

Ποια είναι μερικά βασικά δημογραφικά στοιχεία; (ηλικία, φύλο, τοποθεσία)

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα/ χόμπι τους;

Ποιες είναι οι αξίες τους;

Τι προβλήματα/ ανάγκες έχουν που επιλύει η επιχείρησή σας

Τι τους παρακινεί να αναζητήσουν μια επιχείρηση σαν τη δική σου;

Με τι είδους περιεχόμενο ασχολούνται; (δημοσιεύσεις ιστολογίου, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, βίντεο, κοινωνικά μέσα κ.λπ.)

Αφού έχεις μια σαφή ιδέα για το πώς φαίνεται το ιδανικό κοινό σου, μπορείς να σκεφτείς πώς να παρουσιάσεις την επιχείρησή σου με τρόπο που να τραβάει το ενδιαφέρον τους και να μιλά για τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν.

Μπορεί να έχεις περισσότερους από έναν ιδανικούς πελάτες και αυτό είναι εντάξει! Δημιούργησε περισσότερα είδωλα πελατών για να καλύψεις όλους τους κύριους τύπους πελατών σου.

4 - Καθόρισε τις υπηρεσίες που θα προσφέρεις

Αφιέρώσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς τις υπηρεσίες που πρόκειται να προσφέρεις. Λάβε υπόψη τον ιδανικό πελάτη σου και τα προβλήματα που μπορείς να λύσεις για αυτόν.

Μπορεί να είναι καλή ιδέα να κάνεις κάποια έρευνα αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης ανταγωνιστών. Η έρευνα αγοράς δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη! Αν πρόκειτε για επιχείρηση λιανικής τότε σίγουρα σου προτείνω να αποκτήσεις το τερματικό pos της SumUp. Θα σου λύσει τα χέρια! Θα πούλάς απο οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε. Διάβασε εδώ 

5 - Τι κάνει την επιχείρησή σου διαφορετική;

Καθώς ερευνάς τι κάνει ο ανταγωνισμός, σκέψου το μοναδικό σου σημείο πώλησης. Τι σε διαφοροποιεί από άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις εκεί έξω;

6 - Σχεδιάσε το λογότυπό σου

Εάν δεν έχεις ήδη, θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα λογότυπο για την επιχείρησή σου. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα καθώς το λογότυπό σου θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις πώς οι πελάτες σου αντιλαμβάνονται την επωνυμία σου. Καθώς σχεδιάζεις το λογότυπό σου, μπορείς να σκεφτείς ερωτήσεις όπως:

Τι θέλεις να λέει το λογότυπό σου για τη μάρκα σου;

Θέλεις να απεικονίσεις μια σοβαρή ή πιο χαλαρή ατμόσφαιρα; Εκλεπτυσμένο ή περιστασιακό; 

Τι χρώμα και γραμματοσειρά πρόκειται να χρησιμοποιήσεις; 

Εγώ έφτιαξα το δικό μου logo στο Fiverr και πολύ οικονομικά μάλιστα

7 - Επέλεξε παλέτα χρωμάτων και τυπογραφία

Εκτός από το λογότυπό σου, θα πρέπει να ορίσεις τη χρωματική παλέτα και την τυπογραφία της μάρκας σου. Αυτά θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν το στυλ και την αίσθηση της μάρκας σου, οπότε αφιέρωσε λίγο χρόνο επιλέγοντας μια επιλογή που όχι μόνο φαίνεται καλή, αλλά στέλνει και το σωστό μήνυμα στους πιθανούς πελάτες σου.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ίδια χρώματα και γραμματοσειρές σε όλο το υλικό μάρκετινγκ για να δημιουργήσεις μια συνεκτική και όμορφη εμφάνιση.


8 - Τεχνικές βάσεις για τον ιστότοπο

Μην πανικοβάλλεσαι, αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο εκφοβιστικό, αλλά είναι πολύ εύκολο να το οργανώσεις! Για να λειτουργήσει ο ιστότοπός σου χρειάζεσαι μερικά πράγματα:

Ένας τομέας (αυτό είναι το url )

Φιλοξενία ιστοσελίδων (μια εταιρεία που σου παρέχει την τεχνολογία και τις υπηρεσίες έτσι ώστε ο ιστότοπός σου να εμφανίζεται διαδικτυακά)

Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (το οποίο είναι το σύστημα που σου επιτρέπει να δημιουργήσεις τον ιστότοπό σου).

Χρησιμοποιώ τη webnode ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, το οποίο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα εκεί έξω. Το βρίσκω εύκολο στη χρήση και σoυ δίνει την ευκαιρία να κλιμακώσεις τον ιστότοπό σου καθώς αναπτύσσεται η επιχείρησή σου. Δεν θα καλύψω κανέναν από τους άλλους δημιουργούς ιστότοπων εδώ καθώς θέλω να μείνω σε αυτό που γνωρίζω και χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση. Μπορεις να δημιουργήσεις μόνος /η τον ιστιότοπο σου, είναι στα ελληνικά και πληρώνεις μόνο την φιλοξενία Διάβασε περισσότερα εδω

9 - Φτιάξε το email της επιχείρησής σου

Μόλις έχεις τον τομέα σου, μπορείς να δημιουργησεις τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιχείρησής σου. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ το Gmail τόσο για προσωπικά όσο και για επαγγελματικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορεις επίσης αν φτιάξεις τον ιστότοπο σου με την webnode να το αποκτήσεις μέσα απο εκεί,

10 - Καθόρισε τον τόνο της φωνής σου

Ο τόνος της φωνής είναι πώς εμφανίζεται ο χαρακτήρας της επιχείρησής σου με λόγια. Δεν έχει να κάνει με το τι λες, αλλά με τον τρόπο που το λες. Δεν χρειάζεται να το σκεφτείς υπερβολικά, αλλά να έχεις κατά νου αυτή την ιδέα καθώς ξεκινάς να δημιουργείς περιεχόμενο για την επιχείρησή σου.

Η επωνυμία σου θα έχει μια συγκεκριμένη φωνή που ταιριάζει στο κοινό σου και επίσης αναδεικνύει την προσωπικότητά σου. Η χρήση της σωστής φωνής της επωνυμίας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να βεβαιωθείς ότι το μήνυμά σου εμπλέκεται και προκαλεί διαρκή εντύπωση στους δυνητικούς πελάτες.

Ο τύπος κοινού που έχεις, θα καθορίσει τον τόνο που χρησιμοποιείς. Εάν το κοινό -στόχος σου είναι επαγγελματίες όπως δικηγόροι και λογιστές, θα χρησιμοποιούσες γενικά μια επίσημη και επαγγελματική φωνή. Εάν προωθείς μια υπηρεσία πεζοπορίας σκύλου, πιθανότατα θα είσαι πολύ πιο casual.

Το να αναδείξεις την προσωπικότητά σου είναι το κλειδί! Χρησιμοποίησε μια φωνή που είναι φυσική για εσένα. Η χρήση της φωνής σου και η προβολή αυτού που σε κάνει ξεχωριστή/ό μέσω του περιεχομένου σου θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις μια πραγματική σύνδεση με το κοινό σου.

11 - Γράψε στον ιστότοπό σου

Τώρα που έχεις ορίσει τον ιδανικό πελάτη και τον τόνο της φωνής σου, θα πρέπει να γράψεις στον ιστότοπό σου.

Για να ξεκινήσεις, πιθανότατα θα πρέπει να σκεφτείς αυτές τις 4 σελίδες:

Αρχική σελίδα: η αρχική σου σελίδα θα πρέπει να εξηγεί με σαφήνεια τι κάνει η επιχείρησή σου. Έχεις πολύ λίγα δευτερόλεπτα για να προσελκύσεις τους επισκέπτες σου, οπότε βεβαιώσου ότι το μήνυμά σου είναι σαφές. Σκεψου το πρόβλημα που προσπαθείς να λύσεις για τους πελάτες σου.

Σχετικά: Σκέψου την προσωπική σου ιστορία. Αυτή η σελίδα θα πρέπει να μιλά για εσένα, το ιστορικό σου, αλλά το πιο σημαντικό, γιατί είσαι το κατάλληλο άτομο για να λύσεις το πρόβλημα του πελάτη σου. Γιατί να σε εμπιστευτούν;

Υπηρεσίες: εξήγησε τις υπηρεσίες που προσφέρεις και πώς μπορείς να βοηθήσεις.

Επικοινωνία: διευκόλυνε τους δυνητικούς πελάτες να συνδεθούν μαζί σου.

12 - Φωτογράφιση

Πάρε μερικές προσωπικές φωτογραφίες που θα τραβηχτούν για χρήση στον ιστότοπό σου και στα κοινωνικά μέσα. Αφιέρωσε χρόνο για να προετοιμαστείς εκ των προτέρων για να βεβαιωθείς ότι έχεις το σωστό look.

Σκεψου τι θα φορέσεις και πού θα φωτογραφηθείς. Επέλεξε ένα ωραίο μέρος. Σκεψου το είδος της υπηρεσίας που προσφέρεις και πώς θέλεις να παρουσιαστείς στους πιθανούς πελάτες σου.

13 - Λάβε στοκ φωτογραφίες

Καθώς δημιουργείς περιεχόμενο για τον ιστότοπό σου και τα κοινωνικά μέσα, θα χρειαστείς πολλές φωτογραφίες. Θα χρησιμοποιήσεις τις δικές σου εικόνες, αλλά μπορεί επίσης να θέλεις να χρησιμοποιήσεις φωτογραφίες στοκ. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείς μόνο εικόνες που έχουν τη σωστή άδεια για την προβλεπόμενη χρήση. Μπορείς να βρεις και μέσα απο τη webnode

14 - Δημιούργησε προφίλ στα κοινωνικά μέσα

Δεν είναι μυστικό ότι τα κοινωνικά μέσα είναι βασικά για την επιχείρηση σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι παντού!

Αποφάσίσε από πού θέλεις να ξεκινήσεις και να δημιουργήσεις μια παρουσία για την επιχείρησή σου και ρύθμίσε αυτά τα προφίλ ή τους λογαριασμούς. Μερικά μέρη που ίσως θέλεις να είσαι είναι: LinkedIn, Twitter, επιχειρηματική σελίδα στο Facebook, ομάδα Facebook, Instagram, Pinterest, Tik Tok και Youtube. Σου προτείνω να επισκευθείς το κανάλι μου στο youtube Σου μαθαίνω πως να χειρίζεσαι τα social media για να μεγαλώσεις την επιχείρηση σου. Και αν η πλατφόρμα σου είναι το Instagram να σε ενημερώσω πως το πρόγραμμα μου ''Πως να γίνεις Instagram Expert'' είναι έτοιμο και μπορείς να δεις το πρώτο μάθημα δωρεάν εδώ

15 - Μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ακόμα κι αν δεν σκοπεύεις να ξεκινήσεις το μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι καλή ιδέα να ρυθμίσεις τα πράγματα, ώστε να είσαι έτοιμη/ος για να αρχίσεις να αυξάνεις τη λίστα email σου όταν έρθει η ώρα.

Για να κρατήσεις τα πράγματα απλά όταν ξεκινάς, αρκεί να προσθέσεις μια φόρμα "εγγραφείτε για ενημερώσεις" στον ιστότοπό σου. Μόλις είσαι έτοιμος/η να αναπτύξεις την επιχείρησή σου, μπορείς να μεταβείς σε μια πιο αποτελεσματική στρατηγική δημιουργίας λίστας.

16 - Εκκίνηση ιστότοπου!

Τώρα που ο ιστότοπός σου έχει τελειώσει και όλα τα βασικά εργαλεία έχουν ρυθμιστεί, είσαι έτοιμος/η να ξεκινήσεις! Στείλε τον σύνδεσμο στους φίλους και την οικογένειά σου και ζήτησε τα σχόλιά τους. Είναι καλή ιδέα να πάρεις ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια για να ελέγξει πράγματα όπως η ορθογραφία, η γραμματική και η αναγνωσιμότητα.

Θα μου στείλεις τον σύνδεσμο; Θα ήθελα πολύ να δω τι έχεις δημιουργήσει!

17 - Δημιούργησε πρότυπα κοινωνικών μέσων

Καθώς ετοιμάζεσαι να μοιραστείς περιεχόμενο στα κοινωνικά μέσα, θα πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο στη δημιουργία ορισμένων προτύπων ευθυγραμμισμένων με την επωνυμία, ώστε να τα έχεις έτοιμα για χρήση όταν έρθει η ώρα. Σκεψου την παλέτα χρωμάτων και την τυπογραφία σου για να διατηρήσεις μια συνεκτική εμφάνιση καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικτυακής σου παρουσίας. Αν δεν τα καταφέρνεις με όλα αυτά επίσης μπορεις να βρεις ανθρώπους στο fiverr που θα το κάνουν αυτοί για εσένα με πολύ μικρό κόστος

18 - Δημιούργησε περιεχόμενο

Ήρθε η ώρα να αρχίσεις να δημοσιεύεις. Δημιούργησε περιεχόμενο για να γνωρίσεις τον εαυτό σου και την επιχείρησή σου στον διαδικτυακό κόσμο.


19 - Ρύθμιση της Google My Business

Η ρύθμιση της Google My Business είναι πολύ σημαντική εάν έχεις μια επιχείρηση που βασίζεται σε τοπικούς πελάτες. Το προφίλ της επιχείρησής σου θα εμφανίζεται στους Χάρτες Google και στα τοπικά αποτελέσματα της Αναζήτησης Google.


20 - Γιόρτασε!

Μόλις έφτασεις στο τελικό βήμα του οδηγού, τώρα πρέπει να χαϊδέψεις τον εαυτό σου στην πλάτη! Πολλοί άνθρωποι μιλούν για την έναρξη μιας επιχείρησης, αλλά αυτό είναι μέχρι εκεί που φτάνουν. Κολλούν στο στάδιο της «ομιλίας» ή της «έρευνας» και δεν προχωρούν ποτέ μπροστά. Έτσι, όταν τελειώσεις τον δρόμο σου μέσω της λίστας ελέγχου, αφιέρώσε χρόνο για να γιορτάσεις το θάρρος σου. Τι θα κάνεις για να ανταμείψεις τον εαυτό σου; Γράψε μου στα σχόλια.

Για να μεγαλώσεις το instagram και να αποκτήσεις περισσότερους followers εχω ετοιμάσει και έναν δωρεάν οδηγό για εσένα. Θα τον βρεις εδώ

Επίσης δημιούργησα ένα online πρόγραμμα για να μπορεί ο καθένας να γίνει Instagram Expert και να προωθεί την επιχείρηση του στο instagram. Online μαθήματα οπου θα μάθετε πως να

1. Αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα της μάρκας
2. Καθιερώσετε την επωνυμία σας
3. Μείνετε στο μυαλό των ανθρώπων
4. Αυξήσετε την επισκεψιμότητα του ιστότοπου
5. Δημιουργήσετε δυνητικούς πελάτες
6. Αυξήσετε τις πωλήσεις σας
7. Γινετε Influencer
8. Κάνετε προώθηση περιεχομένου
9. Γίνετε viral
10.
Μάθετε περισσότερα για τους πελάτες σας

Θα μάθετε στο δικό σας χρόνο, μέσα απο το κινητό, το τάμπλετ, τον υπολογιστή σας να χειρίζεστε το λογαριασμό σας στο Instagram.

Θα μάθετε τις καλύτερες στρατηγικές και πρακτικές για να πάρετε followers, να προβάλετε την επιχείρηση σας, να γίνετε influencer!

Και για να σε ευχαριστήσω που με παρακολουθείς θα σου κάνω το πρώτο μάθημα δωρεάν. Βάλε εδώ το email σου για να το παραλάβεις. 

Υ.Γ Έλα να συνδεθούμε στο instagram